Eilisenä päivänä Kymen Eeva järjesti eläkeläismarkkinat Kouvolan Hansakeskuksessa.  Paikka oli muuten hyvä mutta akustiikaltaan suorastaan mahdoton. Markkinat sisälsivät paljon puhetta, kysymyksiä ja vastauksia lähinnä eläkeläisiä ja ikäihmisiä koskevista asioista.  Niin kysymykset kuin annetut vastauksetkin hävisivät paikan akustiikan takia taivaan tuuliin eli niin kuin Kouvolan Sanomat kertoi, kuuluvuus sisällä oli lähes nolla mutta ulkona torilla olijat kuulivat lähes selvästi.

 

Tilaisuus keräsi yllättävän runsaasti eläkeläisiä vaihtamaan mielipiteitä ajankohtaisista asioista, tietysti myös tulevista kunnallisvaaleista.  Tilaisuuden ”mainostaminen” oli varojen puutteen takia varsin vähäistä.  Yritimme saada tiedotusvälineisiin ”puffeja” mutta menivät jostain syystä aika huonosti läpi toimituksien seulasta.  Esim. Kymenlaakson Radio kertoi perjantaina puolen tunnin välein illalla pelattavasta KOKO:n ja Titaanien välisestä jääkiekko-ottelusta, haastatteli valmentajia ja pelaajia.  Kymen Eeva oli sähköpostitse kertonut jo viikolla lauantain markkinoista,  siitä radion toimitus ei katsonut aiheelliseksi puhua mitään perjantain aikana.  Onko nyt niin, että  yli 60.000 eläkeläistä, jotka ovat Kymenlaakson Radion vaikutuspiirissä, eivät  ole kiinnostava kuuntelijaryhmä.

 

Yleisestikin ottaen on erittäin harvinaista, että joku lehti tekee juttua eläkeläisten nykypäivästä.  Selvittää eläkekehitystä ja jakaa oikeaa asiallista tietoa  vaikkapa siitä kuka oikein työeläkkeen maksaa.   Yli 1.3 miljoonaa eläkeläistä odottaisi medialta enemmän kiinnostusta asioihinsa.

.

 Suurella yleisöllä ja myös monella kansanedustajalla on se käsitys, että eläkkeet tulevat valtion budjetin kautta ja sehän on täysin väärä luulo.  Vain kansaneläke, joka on lähinnä sosiaalinen tulon siirto, tulee KELA:n kautta valtion rahoista.  Työeläkkeet tulevat työssä olevilta, työnantajilta ja kertyneistä eläkerahastoista.  Työeläkerahastot paisuvat suorastaan huimaa vauhtia.

Vuonna 1995 rahastoissa oli 34 miljardia euroa, v. 2000  60 miljardia, 2006  -  114 miljardia ja  viime vuonna 124 miljardia euroa (124 tuhattamiljoonaa!).  Joidenkin ennusteiden mukaan v. 2015 rahastot ylittävät jo 250 miljardin rajan!  Kasvu perustuu pitkälti palkkojen nousuun ja  hyviin sijoituksiin.  Osittain rahastojen kasvu johtuu mielestäni siitä, että vanhat 1995 ja vanhemmat eläkkeet on leikattu voimassaolevalla indeksillä niin, etteivät vastaa enää kuin 40 – 45% palkoista.