Työhönottohaastattelu Kotkassa

Nyt olisi eläkeläisten  korkea aika herätä!

Kymenlaakson eläkeläispiirien yhteinen edunvalvontatoimikunta järjesti maanantaina  12/2  toisen ”työhönottohaastattelun” kansanedustajaehdokkaille.  Kutsuttu oli edustaja jokaisesta  nykyisestä eduskunnassa vaikuttavasta puolueesta. Koska oltiin Kymenlaaksossa RKP ei katsonut tarpeelliseksi olla paikalla.  Puolueita edustivat Markku Laukkanen Keskusta, Sirpa Paatero SDP, Pekka Kuosmanen Kokoomus, Pentti Tiusanen Vas., Leena Griinari Vihreät, Esko Almgren KD ja Raul Lehto PS.   Yleisöä eli tenttaajia ja kuulijoita oli hämmästyttävän vähän.  Syksyllä  Kouvolassa kaupungintalon juhlasali oli täynnä, Kotkassa kirjaston auditorioon olisi mahtunut vähintäänkin toinen mokoma lisää.  Nyt olisi todella korkea aika kaikkien eläkkeellä olevien herätä miettimään  millä tavalla hänen aiemmin äänestämänsä puolue on vastannut eduskuntatyössään antamiaan lupauksia ja ajavatko k.o.  puolueen arvoasteikossa muut, jopa lähes humpuuki, eläkeläisten asioiden edelle.

Mitä eläkeläiselle jäi käteen Kotkan tilaisuudesta ?

Helpoin ja mahdollisesti myös totuuden mukaisin vastaus kysymykseen on: Ei mitään. Jospa kuitenkin yrittäisin löytää jotain positiivista paikalla olleiden vastauksista.  Suurimmilta puolueilta voisi löytyä pientä ymmärrystä verotuksen tasaamiseksi niin, että eläkeläinen ei jatkossa maksaisi missään tuloluokassa enempää veroa kuin palkansaajakaan.  Tämähän koskee eläkkeitä 12.000 – 36.000 €/vuosi  ja lähinnä kunnallisverotusta.  En tiedä ymmärsivätkö kaikki vastaajat edes sitä mistä nykyinen verotuksen eriarvoisuus johtuu.  Jäin kaipaamaan kommentteja siitä, jos eläkeläisille tulee,  niin kuin lupaukset antoivat ymmärtää, kunnallisveroon ansiotulovähennystä vastaava vähennys, niin joutuuko siinä kunta taas kerran maksumieheksi.  Verotuksesta siis valtapuolueille varovainen +.   Kysymys eläkeindeksistä   oli varsinkin uusille eduskuntaan pyrkijöille edellistäkin käsittämättömämpi paikka.  Jäin siihen käsitykseen, että kukaan ei asiaa ajatellut ainakaan 10 – 15 v. eläkkeellä olleen kannalta.  Vain KD:n Almgren ymmärsi kehityksen ja saa tästäkin asiasta minulta täyden 10.  Keskustalle ja SDP:lle korkeintaan 4. Perusteluna TV:ssä ministeri Hyssälän suulla sanottuna,  indeksi on epäoikeudenmukainen, mutta sen muuttamiseen ei ole hallituksessa poliittista tahtoa!   Kokoomus  ja Vasemmistoliitto ovat kyllä ainakin osittain eläkeläisten puolella, mutta valittavat voimattomuuttaan.  Kuosmaselle ja Tiusaselle numeroksi n.7 - 8.  Vihreillä ei ole tarjolla mitään työeläkeikäisille, heille numeroksi 4. PS:n kanta jäi epäselväksi, ehkä nuoren edustajan oli vaikea asettua eläkeläisen ajatusmaailmaan.

Pohjaosan poistosta vain Vasemmistoliitto,  Pekka Kuosmanen ja Esko Almgren  saavat pinnoja.  Muilta viesti oli karkeasti  se, että vääryys on tehty mutta se saa jatkua!

Edellä oleva on oma analyysini Kotkan kirjaston tilaisuudesta.


..